EN

Vanliga frågor

Kostar det något att gå in?

För att komma igång ber vi dig som besökare att växla till dig minst 100 SEK i bitcoin. Detta kan du göra i förväg eller på plats. Du kan sedan handla för dessa genom att använda valfri bitcoin-app på din telefon. Du kan förstås välja att spara dem eller växla tillbaka till kronor närhelst du önskar. Det är alltså i praktiken gratis inträde.

Hur tar jag mig dit?

Här ligger det: Hitta på Google Maps
Åker du kommunalt är det enklast att ta tunnelbanan till Slussen, uppgång Götgatsbacken. Sedan tar du en tvärgata upp till Mosebacke och Södra Teatern. Därifrån kommer det vara skyltat.

Vilka är det som arrangerar det hela och varför?

Bitcoin Funfair arrangeras av tidningen/kommunikationsbyrån The Forumist i samarbete med appen Bitcenter. Syftet med eventet är att få folk att pröva på och öka förståelsen för bitcoin. Lite som en ovanligt ambitiös workshop!

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en ny global, demokratisk valuta som för närvarande får tiotusentals programmerare och entreprenörer världen över att hitta på helt nya tjänster och appar. Bitcoin kan nämligen beskrivas som "folkets egen valuta". Den kontrolleras inte av någon enskild stat eller centralbank, och ingen kan bestämma över vem som får skicka eller ta emot pengar.

Jag har hört att värdet på bitcoin svänger väldigt mycket samt att folk har blivit av med sina bitcoin efter att ha blivit hackade. Vågar jag verkligen använda bitcoin?

Bitcoin är en ny extremt uppmärksammad teknik som så här i början lockar till sig dels spekulanter som investerar väldigt mycket och driver värden upp och ned, dels oseriösa aktörer som snabbt byggt upp snabba osäkra förvaringstjänster för bitcoin och som därför blivit föremål för hackerattacker. Det är alltså inte Bitcoin som blivit hackat utan hemsidor på nätet.

Vad behöver jag för att kunna betala med Bitcoin?

Allt du behöver är att hämta en app till telefonen och fylla på med bitcoin. Överföringar skickas sedan mellan telefoner, ungefär som SMS.

Hur fyller jag på med bitcoin?

Du kommer att kunna fylla på din bitcoin-plånbok (app) på plats i bitcoin-bankomater. I dessa kan du även växla tillbaka till kronor om du vill. Annars kan du i förväg eller efteråt använda dig av en online-växlingstjänst som t.ex. svenska safello.com.

Vilken app ska jag använda?

Vår samarbetspartner Bitcenter kommer släppa en plånboks-app lagom till eventet men du kan såklart använda vilken du vill. Ett par exempel:
circle.com
coinbase.com

Vilka avgifter har bitcoin?

Inuti Bitcoin-tekniken tillkommer det en frivillig avgift på ca. 25 öre per transaktion, oavsett storleken. Avgiften går till dem som hjälper till att upprätthålla nätverket med hårdvara och gör att transaktionen verifieras snabbare.

Jag har precis skickat bitcoin men det visas inte exakt samma belopp i SEK i mottagarens telefon. Vad beror det på?

Det beror troligtvis på att era appar använder olika växlingskurser för att räkna ut värdet i svenska kronor eller så har växlingskursen hunnit ändras.

Hur räknar jag om till bitcoin och måste jag hålla reda på priset i bitcoin?

Nej, i de flesta plånboks-appar skriver du in summan i svenska kronor och appen räknar sedan automatiskt om till bitcoin. Fortsätt tänka i kronor alltså!

Kan ni lära mig hur jag använder bitcoin?

Det kommer att finnas information och personal på plats som hjälper till och visar hur allt fungerar.

Jag vill lära mig mer om Bitcoin, har ni några länktips?

bitcoin.se - här kan du läsa mer
coindesk.com - bitcoin-nyheter